Regional utveckling i Sverige
Inkomst
Kort om inkomst
Detta tema visar medianen av förvärvsinkomsten inom varje kommun och län, baserat på de individer som är sysselsatta inom respektive kommun/län, den så kallade dagbefolkningen. Detta mått behöver inte avspegla medianinkomsterna för de som är bosatta i kommunen eller länet, nattbefolkningen. Då Sverige historiskt sett, genom fackliga centralorganisationer och kollektivavtal, haft en välfungerande lönesättning på nationell nivå, speglar variationen i medianlönen mellan kommuner/län skillnader i strukturen på respektive arbetsmarknad. En kommun med större andel sysselsatta inom yrkesgrupper med hög förvärvsinkomst kommer då att ha högre medianlön än kommuner som har en större andel inom yrkesgrupper och branscher med låg förvärvsinkomst. Skillnaden ger också en bild av hur den ekonomiska situationen för varje kommun/län ser ut i relation till andra kommuner/län. Ett allmänt antagande är att regioner med stor andel specialiserade företag inom kunskapsintensiva sektorer kommer att ha högre medianlön.
Vad säger forskningen?

Inkomstnivå är kopplad till förädlingsvärde
Sektorer och verksamheter med högt förädlingsvärde kommer att kunna ha råd att betala högre löner till sina anställda.

Humankapitalet i arbetskraften spelar roll
Välutbildad eller specialiserad arbetskraft är svårare att hitta eller ersätta. Därmed kommer regioner med stor andel specialiserade företag ha högre medianlön, eftersom det finns ett mindre utbud på arbetsmarknaden.

Välfungerande lönesättande institutioner påverkar regionala skillnader
Sverige har historiskt sett haft välfungerande lönesättande institutioner på nationell nivå, genom fackliga centralorganisationer och kollektivavtal. Detta gör att regionala skillnaderna i medianlön i mindre grad förklaras av olika lönenivåer för samma yrke, utan i huvudsak av skillnader i sammansättning och struktur på respektive arbetsmarknad.