Regional utveckling i Sverige
Tillverkningsindustrin
Kort om tillverkningsindustrin
Liksom för de flesta höginkomstländer i världen har tillverkningsindustrins andel i den svenska ekonomin minskat under de senaste 30 åren. Undantaget är tillverkningsindustrier i några av de traditionella tillverkningsorterna, som till exempel Gnosjö och Olofström. I dessa orter framträder denna sektor dessutom mer markant år 2018 i jämförelse med år 1990. Tillverkningsindustrin är således fortfarande viktig, inte minst för den svenska exporten, och kommer att fortsätta att vara det. Sektorn bidrar också till kunskapsutveckling genom forskning och utveckling. Tillverkningsindustrin är även länkat till produktionen av tjänster, vilket skapar en efterfrågan på avancerade lösningar. Dessutom spelar tillverkningsindustrin en viktig roll för den regionala utvecklingen utanför storstadsregionerna.
Vad säger forskningen?
Tillverkningsindustrin har genomgått flera effektiviseringar
Sedan 1980-talet har tillverkningsindustrin effektiviserat sin produktion och gjort den mindre arbetskraftsintensiv. Detta visas framförallt genom färre traditionella arbetaryrken. Samtidigt har utbildningsnivån och kvalifikationskraven på arbetskraften ökat markant även inom den traditionella tillverkningsindustrin.
Tillverkningsindustrin i samspel med tjänstesektorn
Under denna tidsperiod har sektorn avknoppat mer av sin tjänsteverksamhet till andra fristående bolag. Dessa är så kallade industrinära tjänsteföretag och är starkt sammankopplade till tillverkningsindustrin. Detta gör att sektorn delvis skenbart minskat sin närvaro på den regionala arbetsmarknaden. Ett dynamiskt samspel mellan industri och tjänster är viktigt för att skapa nya produkter, tjänster och marknader. Industrins roll för den svenska exporten, både för produkter och tjänster, är fortsatt helt central för den svenska ekonomin.
Tillverkningsindustrin spelar fortsatt en viktig roll i kunskapsekonomin
Trots att dess roll som arbetsgivare minskar ger dess närvaro i ekonomin flera fördelar. Genom ökat förädlingsvärde, mer komplexa värdekedjor och samarbeten med forskning och utveckling skapar sektorn fortfarande jobb, men inte längre enbart internt.
Tillverkningsindustrin är fortfarande en viktig faktor för små och medelstora regioners tillväxtmöjligheter
Små och medelstora regioner kan oftast tillhandahålla konkurrensfördelar som storstäder inte kan tillgodose. Det handlar om faktorer som en specialiserad och lojal arbetskraft, lägre kostnadsläge och nära samarbeten med lokala offentliga organisationer och aktörer. Förutsatt att de har infrastrukturen och en befintlig tillverkningsindustri betyder sektorns närvaro att dessa medelstora kommuner och arbetsmarknadsregioner lättare kan återhämta sig under rationaliseringsfaser av ekonomins strukturomvandling.