Regional utveckling i Sverige
Offentliga sektorn
Kort om offentliga sektorn
Detta tema visar andelen av den totala sysselsättningen i Kommunen/länet som är sysselsatta inom offentlig sektor (statlig förvaltning & affärsverk, primärkommunal förvaltning, Landsting och övriga offentliga institutioner). Offentliga sektorn är viktig för att stödja och leverera samhällstjänster som till exempel utbildning, barn-, sjuk-, och äldrevård. Storleken på den offentliga sektorn i en kommun eller region är också en viktig del för att förstå de lokala effekterna av konjunkturcykler. I allmänhet är forskare inom nationalekonomi överens om att offentliga utgifter kan agera kontracykliskt, under vissa förutsättningar. Med det menas att offentlig sektor och dess utgifter blir en stabiliserande faktor och en viktigare del av ekonomin under lågkonjunkturer genom att inte vara lika beroende av vikande tillgång och efterfrågan som privat sektor.
Vad säger forskningen?
Storleken på den offentliga sektorn har betydelse för regionens sårbarhet
Sektorn påverkas i mindre grad av skiftningar i tillgång och efterfrågan och är generellt mindre känslig för makroekonomiska störningar. Det gör att färre arbetsplatser försvinner under kriser, men också att färre skapas under högkonjunkturer.

Den offentliga sektorn kan agera kontracykliskt för regionens ekonomi
Den offentliga sektorn blev en mer betydande del av Sveriges regioners arbetsmarknad under finanskriserna, både under 90-talet och 2008. Vidare minskade den under högkonjunkturerna. Speciellt Stockholm minskade sin offentliga sektors andel under 1990-talets andra hälft.

Den offentliga sektorn har minskat genom en ökad privatisering sedan 1990
Nergången som figurerna visar ger en bild av en minskande välfärdssektor i ekonomin. Detta är dock inte hela sanningen. Sedan 1990 har många privata aktörer etablerat sig och tagit över tjänster som tidigare drevs av den offentliga sektorn.
Privatiseringen av offentlig sektor har varit geografiskt ojämn
Stockholmsregionen och många städer har haft en större nedgång än landsbygdskommuner. Detta speglar en geografisk skillnad i förutsättningar för en privatdriven välfärdssektor.